Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta mandarynkowa z bezą"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3640
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 806
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3640
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 806
Składniki
Jedną laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Wymieszaj go z mąką i szczyptą soli. Dodaj 10 dag cukru oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. szybko zagnieć.
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Foremkę do tarty posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 35 minut na ładny, złoty kolor. Mandarynki osącz z zalewy.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Drugą laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń, wymieszaj go z twarogiem, sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami cukru.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serową. Śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj do tężejącej masy. Dołóż grubo pokrojone mandarynki. Rozsmaruj ją na spodzie przygotowanej formy. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Białka ubij z sokiem cytrynowym, powoli dosypując pozostały cukier. Masę bezową rozsmaruj na stężałej masie serowej.
Ciasto wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 5 minut, aż beza się zrumieni.Źródło: Naj