Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta malinowa"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Zimne masło posiekaj, dodaj żółtka oraz cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia.
Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia.Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 porcji odłóż. Resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim dno oraz boki formy.
Na spodzie rozłóż budyń oraz maliny (kilka odłóż). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij dekoracyjne paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 50-60 min w 180 st. Ozdób malinami i listkami ziół.
Czas ok. 60 min; porcja – 300 kcal, cena 1,50 zł.
Kruche ciasto powinno być chrupiące, a po ugryzieniu niemal sypkie. Aby to osiągnąć, do zagniatanych składników dodawaj jedynie żółtka jaj. Białka powodują bowiem, że ciasto robi się wilgotne i nieco gumowate. Z tego samego powodu upieczonego spodu czy tarty nie powinno się przechowywać w lodówce.Źródło: Świat kobiety