Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa w przygotowaniu i mocno sycąca tarta:)
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 54
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6733
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 54
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6733
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypać do miski (albo na stolnicę). Dodajemy zimne pokrojone masło, delikatnie wygniatamy, po czym dodać jajko, szczyptę soli i wodę. W dość szybkim tempie wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 min.
W czasie gdy ciasto nam odpoczywa przygotujemy boczek i cebulę. Boczek kroimy w kostkę, cebulę również. Podsmażamy boczek, gdy się ładnie przyrumieni dodajemy posiekaną cebulę. Gdy będą już dobrze podsmażone, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Po 30 min. wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkujemy je i wkładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie blacha 30x20, nie posiadam formy do tarty). Ponakuwać ciasto widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i piec ok. 30 min.
W czasie gdy ciasto się piecze, a boczek stygnie przygotowujemy masę jajeczna. W misce dokładnie połączyć śmietanę, jajka i tarty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem.
Teraz ostatni etap. Masę jajeczną i boczek mieszamy razem. Całość wylewamy na kruche ciasto. Możemy wierzch posypać tartym żółtym serem. Zapiekać przez ok. 30 min w 200 stopniach, aż do ścięcia się masy jajecznej i zrumienienia się góry. Smacznego.