Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 413
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11752
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 78
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 413
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11752
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 78
Składniki
ciasta najpierw siekamy na stolnicy, potem krótko zagniatamy. Dzielimy na połowę. Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy jedną częścią. Drugą zawijamy w folię. Obydwie części schładzamy 30 minut w lodówce.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy rumem, przykrywamy i dusimy. Mus jabłkowy studzimy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Dodajemy cukier do smaku, cynamon, goździki, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy (lub cytryny) i, ewentualnie, sparzone, osuszone rodzynki.
Na nakłuty widelcem spód tarty wykładamy nadzienie. Z rozwałkowanej drugiej części ciasta wycinamy paseczki lub toczymy wałeczki. Układamy w kratkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200oC.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 164 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia