Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta kakaowo-cytrynowa"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5330
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5330
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 103
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej, dodaj kakao, cukier puder, żółtka, śmietanę i zimną margarynę, zagnieć. Ciastem wyłóż na grubość 1 cm formę do tarty o średnicy 25 cm. Nakłuj widelcem, owiń folią, wstaw na godzinę do lodówki. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Ostudź.
Masa: sok cytrynowy przelej przez gęste sitko. Lekko podgrzej. Jajka i żółtko zmiksuj z cukrem, wlej do soku cytrynowego. Podgrzewaj, mieszając do temp. 80°C (nie gotuj!).
Zdejmij z ognia, dodaj zimną margarynę, szczyptę soli i kremówkę, wymieszaj. Przykryj folią, ostudź. Masą posmaruj ciasto. 3 Zimną kremówkę, cukier puder i zagęstnik ubij. Udekoruj tartę.
Czas przygotowania 45 min. Ilość porcji 8. Cena za porcję 1,10 zł.
Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza .Źródło: Chwila dla Ciebie