Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta „jeżyk” z kokosem"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 186
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 186
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wsyp do niego szczyptę soli, mielone migdały oraz cukier. Wbij 3 jajka. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki śliwek pokrój na duże cząstki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na owalny placek. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Wylep ciastem. Odetnij skrawki. Zlep je ponownie, rozwałkuj i wytnij dekoracyjne listki.
Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Posmaruj konfiturą. Ułóż cząstki śliwek.
Do brzegu tarty przyklej listki. Ostatnie jajko roztrzep. Posmaruj listki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 35–40 minut. Po wystudzeniu posyp wiórkami kokosowymi.Źródło: Naj