Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta gruszkowa z rumową glazurą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 76
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 122
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 33
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4524
Składniki
Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki, po czym wylepiamy spod i brzegi natłuszczonej 23-centymetrowej blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą. Na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Krem: Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy jajko i białka oraz mielone migdały. Mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki (można je skropić sokiem z cytryny, by zachowały jasny kolor). Układamy na cieście. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180oC. Dżem miksujemy z rumem i miodem. Schłodzoną tartę smarujemy glazurą.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 76 g.Źródło: Rewia