Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta gruszkowa"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Zimne masło posiekać z mąką, dodać sól, cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schładzać 30 minut.
Śmietankę wymieszać z serkiem, cukrem, skórką z cytryny i jajkami. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinać (nie docinać do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po gniazdach nasiennych włożyć wiśnie kandyzowane.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim natłuszczoną i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Piec w 200oC ok. 15 minut.
Na spód wylać masę śmietanową. Ułożyć gruszki, formując rozetę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec ok. 30-40 minut. Wystudzić.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium