Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta figowa z orzechami i mascarpone"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Uformuj dołek i dodaj starte orzechy, jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Od razu zagnieć gładkie ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na okrągły płat i wyłóż nim formę tak, aby powstał podniesiony brzeg. Na cieście rozłóż folię aluminiową i posyp ją suchą fasolą. Piecz placek przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C.
Wymieszaj serek mascarpone z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz jajami. Pod koniec wmieszaj posiekane orzechy i sok z cytryny. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto, zdejmij folię aluminiową z fasolą i wyłóż na to nadzienie serowe.
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160° C. Po ostudzeniu na trzyj ciasto połową dżemu.
Oczyść figi, pokrój na ósemki i rozłóż na nadzieniu. Resztę dżemu podgrzej i natrzyj nim figi. Gotowy placek figowy odstaw na godzinę do ostygnięcia. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 420 kcal.Źródło: Na żywo