Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10719
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10719
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,30 zł
Ciasto: Na stolnicy siekamy mąkę z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder i żółtka, jeszcze chwilę siekamy, a potem zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną foremkę 28 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy.
Krem: Mieszamy wodę z cukrem. Dodajemy mąkę, skórkę z jednej i sok z czterech cytryn. Mieszając, doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka i masło, energicznie mieszamy, studzimy i wykładamy na podpieczony spód.
Beza: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania na przemian wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianą nakrywamy masę cytrynową. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 337 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 35 gŹródło: Rewia