Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta cebulowa z boczkiem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę, pokrój w cienkie półtalarki. 3 boczku pokrój w kostkę, pozostały – w plasterki. Na rozgrzanym maśle smaż cebulę aż zmięknie. Posyp ziołami prowansalskimi i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki. Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni. Połącz z cebulą. Śmietankę zmiksuj z jajkami i gałką. Dopraw solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i uformuj okrągły placek. Przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, zrób rant. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wysyp na niego kilka garści fasoli. Piecz 15 minut w temperaturze 200° C. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut, do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Na upieczonym spodzie ułóż przesmażoną cebulę i boczek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika, piecz 30-40 minut w temperaturze 200° C.
Na 20 min przed końcem pieczenia, gdy masa lekko się zetnie, na wierzchu ułóż plasterki boczku.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 700 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie