Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio szukamy produktów o niskim IG. Postanowiliśmy wyciągnąć rękę do tych, którzy szukają substytutów.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Owoce tamaryndowca, to duże strąki, które w środku zawierają mięsisty miąższ i dużą pestkę. Zwane są indyjskimi daktylami. Podczas obierania bardzo je przypominają, choć smakują z lekka 'maziowato'. Owoce jadane są na surowo, używane w kuchni azjatyckiej i latynoamerykańskiej. Są głównym składnikiem popularnego sosu Worcestershire. Pulpa otrzymywana z owoców wykorzystywana jest do farbowania odzieży. Z nasion zaś wytwarza się proszek, który służy za krochmal. Oleju z nasion używa się jako impregnat do drewna. Właściwości odżywcze: Owoc tamaryndowca odznacza się niskim IG=23, jednocześnie jest bardzo kaloryczny 100 g=239 kcal Bogaty w błonnik, żelazo i inne pierwiastki. Zawiera kwas winowy, wspierając przy tym organizm w walce z żywymi rodnikami. Bogaty w witaminę B, A i C.