Tajskie kotleciki rybne z sosem salsa z mango

Tajskie kotleciki rybne z sosem salsa z mango
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Delikatne kotleciki z wiórkami kokosowymi podawane z sosem z mango oraz świeżą kolendrą.

Składniki

  • 1 dojrzałe mango
  • 1½ łyżeczki czerwonej pasty chili
  • 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 500 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 1 drobno posiekana cebula dymka
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Utrzyj rybę na purée i wymieszaj z 1 jajkiem, 1 łyżeczką soli, skórką i połową soku z limonki, czerwoną pastą chili (np. pasta Harisa), kolendrą, cebulą dymką i dwiema łyżkami wiórków kokosowych.

  2. Umieść pozostałe wiórki kokosowe na głębokim talerzu, z masy rybnej uformuj okrągłe kotleciki i obtocz je wiórkami.

  3. Nagrzej Airfyera do 180°C, kotleciki spłaszcz i umieść w koszu urządzenia.

  4. Smaż kotleciki przez 7 minut, aż uzyskają złocisty kolor.

  5. Pokrój mango w kostkę, zalej je sokiem z drugiej połowy limonki, zmieszaj z łyżeczką pasty Harisa (albo pasty z papryczek chilli) i dorzuć świeżą kolendrę.

  6. Sos dodaj do kotlecików i danie gotowe.

Składniki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1½ łyżeczki czerwonej pasty chili
  • 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 500 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 1 drobno posiekana cebula dymka
  • 50 g wiórków kokosowych
Składniki