Tajskie curry warzywne z tuńczykiem

Tajskie curry warzywne z tuńczykiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Pani_Domu
Pyszne, dość pikantne tajskie curry z dużą ilością warzyw i kawałkami tuńczyka. Prawie jak w tajskiej restauracji!

Składniki

  • 120 g ryżu basmati
  • 2 steki (filety) z tuńczyka
  • mały bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • mini kolby kukurydzy (ok. 200 g)
  • 30 g tłuszczu kokosowego
  • 15 g startego świeżego imbiru
  • pęczek kolendry
  • 3 liście limonki kaffir
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • sok z połowy limonki
  • szczypta suszonego chilli
  • olej roślinny
  • cukier
  • smażona cebulka do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, resztę warzyw w większą kostkę, kukurydzę w grube talarki. Na patelni (z pokrywką) rozgrzać łyżkę oleju, dodać najpierw cebulę, potem bakłażana i resztę warzyw. Smażyć aż warzywa się przysmażą i zmiękną. Dodać starty imbir, liście kaffir, pastę curry, chilli, chwilę przesmażyć. Tłuszcz kokosowy i pół kostki rosołowej rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do patelni, dodać łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Tuńczyka pokroić na kawałki, położyć na sosie, gotować pod przykryciem aż tuńczyk będzie gotowy (ok. 5-8 min). Wsypać posiekaną kolendrę, dodać sok z limonki, wymieszać, podawać z ryżem, posypane smażoną cebulką.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 31 lipca
Uwielbiam takie smaki i aromaty. Tuńczyk i te wszystkie przyprawy i warzywa, to bajeczka. Pycha :)
Pani_Domu 31 lipca
Dzięki :) Świeży tuńczyk i niektóre przyprawy może nie są tak łatwo dostępne, ale warto poszukać, bo są... Czytaj całość »
Dzięki :) Świeży tuńczyk i niektóre przyprawy może nie są tak łatwo dostępne, ale warto poszukać, bo są naprawdę fajne.
Nevermore 31 lipca
Dla chcącego, nic trudnego i zawsze gdzieś można wszystko dorwać ;) Potem dania rekompensują tą bieganinę :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 120 g ryżu basmati
  • 2 steki (filety) z tuńczyka
  • mały bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • mini kolby kukurydzy (ok. 200 g)
  • 30 g tłuszczu kokosowego
  • 15 g startego świeżego imbiru
  • pęczek kolendry
  • 3 liście limonki kaffir
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • sok z połowy limonki
  • szczypta suszonego chilli
  • olej roślinny
  • cukier
  • smażona cebulka do posypania
Składniki