Tajskie Curry

Tajskie Curry
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
A ziuuuu a ziuuu, mhmm mhmmm czy jaki tam dźwięk wydaje lecący samolot. Ano właśnie dokąd zmierza jak granice zamknięte, a loty z Chopina odwołane. Zabierzemy Was w podróż, gdzie przed walką wykonuje się taniec Waikhru,a na powitanie wykonuje się tradycyjny ukłon Wai, ale dość tajskich zwyczajów. Pochylimy się albo jak kto woli ukłonimy na płynnym tematem soup a dokładniej tajskich soup. Bez zbędnego… tajowania zabieramy się do gotowania.

Składniki

  • 500g Filet z kurczaka
  • 400g batatów pokrojonych w kostkę
  • 30-40g pasty zółtej curry
  • ćwiartka cukinii
  • 20g posiekanej kolendry
  • 600g mleczka kokosowego
  • 200 -250g wody

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia fileta z kurczaka w 2 cm kawałki, podobnie postępujemy z batatami – obieramy i wycinamy z nich kształty przypominające małe kostki. Kolejny warzywem, które trafia pod nóż jest cukinia ciachamy ją w słupki albo jak kto woli w julienne prawie wszystko jest już gotowe. Chwytamy listki kolendry siekamy. Przygotowujemy garnek w którym będziemy gotować nasza zupę. Wrzucamy pokrojonego kurczaka, bataty, cukinie, wciskamy pastę żółte curry (jej składzie znajdują się czosnek, trawa cytrynowa oraz aromatyczne przyprawy, które nadają charakterystycznej pikantności.)dodajemy jeszcze wody i mleczko kokosowe. Odpalamy palnik i gotujemy 30 min. Zupa tajskie curry gotowa Smacznego!

Składniki
  • 500g Filet z kurczaka
  • 400g batatów pokrojonych w kostkę
  • 30-40g pasty zółtej curry
  • ćwiartka cukinii
  • 20g posiekanej kolendry
  • 600g mleczka kokosowego
  • 200 -250g wody
Składniki