Tajski ryż z warzywami

Tajski ryż z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Tajski ryż o zapachu curry.

Składniki

  • ryż długoziarnisty, 1 torebka
  • curry, 1 czubata łyżka
  • marchewka, 2-3 szt.
  • por, 1 lub 1/2
  • pędy bambusa, 1/2 puszki
  • kiełki fasoli MUNG, 1/2 puszki
  • cebula, 1 lub 1/2
  • sos sojowy, kilka kropel
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem curry. Marchewkę kroimy w kostkę, pora w plasterki, cebulę w piórka. Dodajemy bambusa i fasolę mung (warzywa powinny być mniej więcej w równych proporcjach). Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym.

  2. Ryż i warzywa mieszamy w naczyniu. Można jeszcze doprawić sosem.

Komentarze do przepisu (3)

polkangaroo 08 maja 2010
Expresowe danie. Bardzo sycące, każde mięsko do niego pasuje.
koko6 09 maja 2010
Bardzo fajne danie,można dodać kilka kropli oleju sezamowego---(oleju tego nie używamy do smażenia).Pozdrawiam.
wiola1100 14 maja 2010
szybkie i smaczne to coś dla mnie
Składniki
  • ryż długoziarnisty, 1 torebka
  • curry, 1 czubata łyżka
  • marchewka, 2-3 szt.
  • por, 1 lub 1/2
  • pędy bambusa, 1/2 puszki
  • kiełki fasoli MUNG, 1/2 puszki
  • cebula, 1 lub 1/2
  • sos sojowy, kilka kropel
  • pieprz
  • olej do smażenia
Składniki