Tajine de canard aux figues

Tajine de canard aux figues
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości.

Składniki

  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 kg piersi z kaczki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 świeże figi

Przygotowanie

  1. W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem.

Składniki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 kg piersi z kaczki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 świeże figi
Składniki