Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

Składniki

  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 sztuki
  • parmezan - 100g
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę lub dwie oliwy. Specyficzny zapach podpiekanego czosnku da nam znać że na patelnię winien trafić szpinak.

  2. Gdy uznamy, że szpinak jest już gotowy trafia do niego ugotowany al dente i odsączony makaron. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory siekamy w drobne paski i dorzucamy do już prawie gotowego dania.

    Wystarczą już tylko 2 minutki na patelni by makaron wchłonął aromat czosnku i szpinaku. Danie podajemy ze startym parmezanem.

    Inne przepisy na dania ze szpinakiem znajdziecie w linku pod wpisem.

Komentarze do przepisu (9)

Zazula1 07 czerwca 2013
Kolejna wersja mego ulubionego szpinaku:)Dzięki.
maxymil 07 czerwca 2013
szpinak z makaronem i kurczakiem to moje smaki ,uwielbiam ,przepis masz na 5tke ,super.
Maudie 07 czerwca 2013
Uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 sztuki
  • parmezan - 100g
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Składniki