Tagliatelle ze szparagami i boczkiem

Tagliatelle ze szparagami i boczkiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rusty_fork
Pyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem.

Składniki

  • makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g
  • wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm
  • 4-5 szt. szparagów
  • kilka sztuk mini pomidorków
  • 2 małe ząbki polskiego czosnku
  • 1/4 cukini
  • odrobina masła
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietanka kremówka 30% około 150-200 ml
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje

  2. W szerokim naczyniu podgotowujemy szparagi w lekko osolonej wodzie. Około 7-8 min.

    Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone szparagi i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy.

    Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.

    Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki) oraz kilka pomidorków. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos po chwili zgęstnieje.

    Łączymy makaron z sosem, wykańczając go odrobiną startego parmezanu na wierzchu. Smacznego.

Składniki
  • makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g
  • wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm
  • 4-5 szt. szparagów
  • kilka sztuk mini pomidorków
  • 2 małe ząbki polskiego czosnku
  • 1/4 cukini
  • odrobina masła
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietanka kremówka 30% około 150-200 ml
  • parmezan
Składniki