Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tagliatelle z wędzonym łososiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Składniki
ok. 30 minut.
Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wymieszać je w malakserze z orzeszkami i startym parmezanem. Dolać 7 łyżek oliwy i zmiksować na gęsty sos pesto. Przyprawić go do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Makaron tagliatelle ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odsączyć na sitku, ale zachować 100 ml wody z gotowania makaronu. Rukolę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Łososia pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, smażyć na niej pomidorki przez 4 minuty. W połowie smażenia dodać rybę. Wlać śmietanę oraz wodę z gotowania makaronu. Doprowadzić całość do wrzenia. Posolić do smaku.
Makaron wymieszać z rukolą i przygotowanym zielonym pesto. Polać sosem śmietanowym z łososiem. Delikatnie przemieszać. Udekorować kawałkami cytryny i od razu podawać.Źródło: Życie na gorąco