Tagliatelle z wędliną w aksamitnym sosie

Tagliatelle z wędliną w aksamitnym sosie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
U nas zapas makaronów na kilka lat wprzód. Po porostu kochamy. Nie tylko ze względu na czas przygotowania dania. Walory smakowe przeważają.

Składniki

  • 200 g wędliny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • makaron tagliatelle 400 g
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, część wody z gotowania pozostawiamy. My robimy w ten sposób. Odcedzamy, durszlak od razu wstawiamy do garnka w którym gotował się makaron.

    Wędlinę kroimy w paski.
    Cebule siekamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na rozgrzanym maśle smażymy wędlinę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek.
    Smażymy minutę, po czym dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną.
    Dodajemy do wędliny. Dokładnie łączymy razem z makaronem.
    Do smaku doprawiamy pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 08 marca 2019
Super ;-D
pelen_brzuszek 09 marca 2019
jak apetycznie :)
Fram 17 marca 2019
biorę na test, bo zapowiada się nieźle ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g wędliny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • makaron tagliatelle 400 g
  • pieprz
Składniki