tagliatelle z sosem borowikowym

tagliatelle z sosem borowikowym
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wellina
Rozkosz dla podniebienia :)

Składniki

  • makaron tagliatelle, 4 "gniazda"
  • świeże borowiki, 5 sztuk
  • czosnek, 1 ząbek
  • cebula, 1 mała
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 1 szklanka
  • białe wytrawne wino dobrej jakości, 1 lampka
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • starty parmezan, odrobina do dekoracji
  • oliwa, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czekamy aż się ładnie zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy do momentu aż odparuje cała woda, w tym momencie wlewamy lampkę wina i również odparowujemy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy śmietanką, czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje.Doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na drugą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wykłądamy ugotowany," zahartowany" makaron. Mieszamy dokładnie i wlewamy przygotowany sos, cały czas mieszamy aby sos pokrył makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy odrobiną parmezanu. Można udekorować zieloną pietruszką. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

jagodka213 27 października 2009
IDEALNY PRZEPIS!! SKŁADNIKI DOBRANE WYŚMIENICIE WEDŁUG KUCHNI WŁOSKIEJ :)
Konto usunięte 24 stycznia 2011
Wielki błąd, makaronu się nie hartuje bo wówczas sos nie przykleja się do niego. Nigdy nie hartujcie makaronu,... Czytaj całość »
Wielki błąd, makaronu się nie hartuje bo wówczas sos nie przykleja się do niego. Nigdy nie hartujcie makaronu, chyba, że do rosołu.
purchawencjos 24 stycznia 2011
Przepis super ! tagliatelle to moja miłość :-) tylko skąd o tej porze roku wziąć świeże borowiki............ Czytaj całość »
Przepis super ! tagliatelle to moja miłość :-) tylko skąd o tej porze roku wziąć świeże borowiki......... może z mrożonymi się uda :-) a co do makaronu to rzeczywiście MAKARONÓW WŁOSKICH NIE ZLEWA SIĘ WODĄ czynimy to tylko z polskimi np. tymi do zup.
Składniki
  • makaron tagliatelle, 4 "gniazda"
  • świeże borowiki, 5 sztuk
  • czosnek, 1 ząbek
  • cebula, 1 mała
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 1 szklanka
  • białe wytrawne wino dobrej jakości, 1 lampka
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • starty parmezan, odrobina do dekoracji
  • oliwa, 2 łyżki
Składniki