Tagliatelle z selerowym pesto

Tagliatelle z selerowym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jedno z wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ,które nigdy mnie się nie przeje. Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść liści selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • sól ziołowa
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron (podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki pietruszki ,ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (3)

ggosienka68 29 stycznia 2015
Aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim szybkie- takie dania lubię :D
Futka 29 stycznia 2015
Przepyszne!!!!! Kocham wszelkiego rodzaju pesta, a Twoje zjadłabym z zamkniętymi oczami - mniam! :D
Inah 29 stycznia 2015
Połączenie pomidorów i selera...mmm...to jest to.
Składniki
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść liści selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • sól ziołowa
  • pieprz
Składniki