Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona aromatycznego pesto, tym razem jest to połączenie bazylii i rozmarynu z pikantną nutką sera Jużnyj (rodem z ZSRR) oraz orzechami nerkowca. Serdecznie polecam to zestawienie :D
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i dokładnie rozbijamy w moździerzu. Ser Jużnyj ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do rozdrabniacza dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, pokrojony czosnek, listki bazylii oraz rozmarynu i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia ziół, ale nie całkowitego ich zmiksowania (nie należy dopuścić do wytworzenia tzw. papki).
Do tak rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy stary ser Jużnyj, rozbite nerkowce oraz dolewamy pozostałą cześć oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (dosłownie kilka sekund) dla odpowiedniego połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, białym pieprzem oraz świeżo i grubo zmielonym pieprzem czarnym. Makaron Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu wykładamy na talerze. Całość dla podkreślenia smaku możemy posypać dodatkowo startym serem Jużnyj. Życzę smacznego! :)