Tagliatelle z leniwym a'la bolognese

Tagliatelle z leniwym a'la bolognese
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kojott86
Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem, marchewką i czarnymi oliwkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cena dania:

    Makaron tagliatelle - cena za opak. 400 g ok. 3,89 zł / porcja dla 3 osób ok. 2,35 zł

    Passata 250 ml (szklanka); cena za opak. 500 g ok. 4,45 zł / za szklankę 2,25 zł

    Boczek wędzony 250 g; cena za 250 g ok. 7,50 zł

    Duża marchew; cena za porcję na danie ok. 0,75 zł

    Czarne oliwki; cena za słoiczek 250 g ok. 6,50 zł / za porcję ok. 3,25 zł

    Masło 60 g; cena za kostkę 300 g ok. 8,50 zł / za 60 g ok. 1,70 zł

    Bulion warzywny 250 ml (szklanka); cena za opak. ok. 1,49 zł / za pół kostki 0,10 zł

    Czosnek 3-4 ząbki; cena za główkę ok. 1,00 zł / za porcję ok. 0,50 zł

    Pieprz cayenne 1/4 - 1/3 łyżeczki; cena za opak. 15 g ok. 1,29 zł / za porcję na danie ok. 0,15 zł

    Pieprz czarny grubo mielony; cena za opak. 20 g ok. 1,29 zł / za porcję ok. 0,10 zł

    Sól; cena za kg. ok 3,00 zł / cena za za porcję ok. 0,01 zł

    Parmezan tarty; cena za 125 g ok. 5,00 zł / cena za porcję ok. 1,50 zł

    Rucola / nać pietruszki; rucola cena za opak. 100 g ok. 3,50 zł / za porcję 0,10 zł; nać pietruszki cena za pęczek ok. 2,50 zł / za porcję ok. 0,10 zł

    Orzechy ziemne pół garści; cena za porcję ok. 1,00 zł

    Pestki dyni pół garści; cena za porcję ok. 1,50 zł

    Razem:

    Cena składników według opakowania = ok. 50,50 zł, jeśli w domu nic nie ma :) . Pozostałe po gotowaniu składniki można użyć do innego dania :)

    Cena składników według porcji = ok. 22,75 zł

    Cena dania na osobę = ok. 7,58 zł

  2. Boczek pokroić w kostkę i włożyć do średniego garnka. Następnie podpiekać aż wytopi się tłuszcz i boczek się nabierze złotego koloru.

  3. Pokroić marchew w kostkę. Ilość marchwi powinna być objętościowo 1/ 1 z objętością boczku.

    Oliwki czarne całe. Również powinny objętościowo być w stosunku do boczku w proporcji 1/ 1.

    Czosnek pokroić na grubo. Ząbek na 3-4 talarki.

    Marchew, oliwki i czosnek można włożyć do jednej salaterki.

  4. Kiedy boczek w garnku będzie już wytopiony i nabierze złotego koloru, dodać przygotowaną marchewkę, oliwki i czosnek. Wszystko razem podsmażać aż marchew i oliwki zmiękną. W między czasie dodać masło. (Uwaga!! Jeśli boczek mamy bardzo tłusty dodawać masła z rozwaga lub w ogóle).

  5. Kiedy warzywa w boczku już zmiękną, dodać passatę i bulion (dobrze jeśli passata i bulion będą już ciepłe). Zagotować i kiedy sos zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień przez około 15-20 min gotować. W trakcie doprawić, pieprzem, solą i pieprzem cayene (według uznania, ale uwaga cayene jest bardzo pikanty, więc jeśli nie lubisz pikantnego jedzenia nie dodawaj lub dodaj minimalnie)

    Bulion - pół kostki bulionu wrzucić do szklanki wody i wstawić do mikrofali, aby podgrzać wodę. Przyspieszy rozpuszczanie bulionu. Nie dopuścić do wrzenia, bo zrobi się bałagan w kuchence.

  6. Kiedy sos będzie gotowy ugotować makaron (ugotować najlepiej według instrukcji z opakowania).

  7. (W trakcie gotowania makaronu). Orzechy pokruszyć wałkiem. Do orzechów dodać pestki dymi. Do mieszanki można dodać odrobinę (łyżeczkę) oleju słonecznikowego / rzepakowego. Całość przełożyć na patelnię i podprażyć.

  8. (Robimy pierwszą porcję dla jednej osoby). Na ogień postawić patelnię na patelnię chochlą wlać sos, poczekać aż zacznie wrzeć (Uwaga!! sos jest gotowy, więc kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, aby sos delikatnie bąbelkował). Odrazy na sos, potym jak już bąbelkuje, dodać makaron dla jednej osoby. Całość po obwodzie patelni mieszać w jedną stronę. (Proces trawa około minuty i służy połączeniu sosu z makaronem, nie służy zapiekaniu, czy gotowaniu).

  9. Gotowy makaron z sosem nakładać na talerz. Przyzdobić, pokruszonymi orzechami i pestkami dyni oraz rucolą / nacią pietruszki, posypać parmezanem.

    Voila!

Składniki
Składniki