Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z kurkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.

Składniki

  • 40 dkg makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 30 dkg kurek
  • 1 nieduża cebula
  • natka z pietruszki
  • sól
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.

    Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę

  2. Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać koloru wyłożyłam na patelnię kurki.
    Wszystko razem smażyłam przez ok. 10 minut. Kurki podczas smażenia puszczają sok i zmniejszają swoją wielkość, ale nie wpływa to w ogóle na smak potrawy.

  3. Po upływie 10 minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos.
    Na koniec posoliłam do smaku.

  4. Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki.

    Tak przygotowane danie wykładałam na talerze.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 26 czerwca 2019
Najlepsze!
slodkisentyment 26 czerwca 2019
Pyszne :)
Składniki
  • 40 dkg makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 30 dkg kurek
  • 1 nieduża cebula
  • natka z pietruszki
  • sól
  • 1-2 łyżki masła
Składniki