tagliatelle z kurkami

tagliatelle z kurkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Delikatne i wdzięczne danie. Fajny pomysł na powitanie gości - z pewnością nie powstydzimy się. Ta potrawa ma zalety: jest szybka i prosta w wykonaniu a przy tym niebiańsko pyszna! Uda się nawet początkującym w walce z garami :)

Składniki

  • 40 dkg makaronu taliatelle
  • 30 dkg kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 nieduża cebula
  • natka z pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • Sól

Przygotowanie

  1. Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę.

  3. Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać koloru wyłożyłam na patelnię kurki.
    Wszystko razem smażyłam przez ok. 10 minut. Kurki podczas smażenia puszczają sok i zmniejszają swoją wielkość, ale nie wpływa to w ogóle na smak potrawy.

  4. Po upływie 10 minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos.
    Na koniec posoliłam do smaku.

  5. Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki.

    Tak przygotowane danie wykładałam na talerze.

  6. Smacznego!

Składniki
  • 40 dkg makaronu taliatelle
  • 30 dkg kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 nieduża cebula
  • natka z pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • Sól
Składniki