Tagliatelle z karczochami

Tagliatelle z karczochami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g serc karczochów (użyłem mrożonych)
  • 20 ml białego wytrwanego wina
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżkii oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Przygotowanie

  1. Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
    Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem.
    Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 05 lutego 2016
Przepyszne połączeie <3 :)
Futka 05 lutego 2016
połączenie ;)
Konto usunięte 05 lutego 2016
No, to może być dobre :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g serc karczochów (użyłem mrożonych)
  • 20 ml białego wytrwanego wina
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżkii oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan
Składniki