Tagliatelle z cukinią

Przepis dnia 2008-03-03
Tagliatelle z cukinią
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Poziomka
Lekkie, orzeźwiające, wiosenno - letnie danie.

Składniki

  • 8 koszyczków tagliatelle (lub pół opakowania spaghetti)
  • 1 średnich rozmiarów cukinia (zielona lub żółty squash)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6-7 listków mięty
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Makaron gotojemy al dente w lekko osolonej wodzie, w razie potrzeby dodajemy łyżkę oliwy. Obieramy cukinię, cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w maleńkie słupki, cukinię w wąskie wstążki (możemy posłużyć się nożem do serów). Czosnek i cebulę podsmażamy w dużej ilości oliwy (tak by przykryte było całe dno), aż się zeszkli, dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną miętę. Danie wykładamy na talerze, oprószamy świeżym pieprzem, dekorujemy wiórkami parmezanu.

Komentarze do przepisu (4)

magdzior 24 września 2008
można cukinię po prostu zetrzeć na tarce i poddusić na maśle. Mniej roboty i też ładnie wygląda.
Ivona 05 maja 2009
Cukinia starta i podduszona na maśle zdecydowanie nie wygląda tak jak w przepisie podanym wyżej.Za to wstążki ... Czytaj całość »
Cukinia starta i podduszona na maśle zdecydowanie nie wygląda tak jak w przepisie podanym wyżej.Za to wstążki zrobione nożem do serów,czy tzw. "obieraczką" prezentują się bardzo fajnie,szczególnie przy tagliatelle.
mario11 29 maja 2009
Iwonka ma racje -co to jakas papka dla niemowlakow. Tak to jakos wyglada....:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 koszyczków tagliatelle (lub pół opakowania spaghetti)
  • 1 średnich rozmiarów cukinia (zielona lub żółty squash)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6-7 listków mięty
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Składniki