Tagliatelle z brukselką

Tagliatelle z brukselką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie.

Składniki

  • 400 g tagliatelle
  • 150 g brukselki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • 125 ml śmietany
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem.
    Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka.
    Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem.

Komentarze do przepisu (4)

kstr54 05 marca 2015
mmmmm!!!!!, pysznosci, uwilbiam brukselke pod kazdym wzgledem i do tego boczek , niebo w gabce!!!
Futka 05 marca 2015
Ale pyszne! :)
mimiwiki 05 marca 2015
uwielbiam brukselkę :) biorę w ciemno :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g tagliatelle
  • 150 g brukselki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • 125 ml śmietany
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
Składniki