Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaronowe wstążki dla wielbicieli szpinaku i sera pleśniowego
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Tagliatelle ugotować al-dente w osolonej wodzie. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi wcisnąć czosnek, odparować całą wodę i po odparowaniu wody smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie do szpinaku wrzucić rozdrobniony ser pleśniowy i smażyć mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawić obydwoma gatunkami pieprzu i odrobiną zmielonej gałki. Gdy ser się rozpuści zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać i dodać 2 - 3 łyżki jogurtu lub śmietany. Dobrze wymieszać. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, jeszcze raz dobrze wymieszać, natychmiast podawać. UWAGI: zamiast tagliatelli można użyć farfalli (makaronowe kokardki) lub penne (rurki). Sos ewentualnie można posolić już po wymieszaniu z makaronem - ser pleśniowy jest wystarczająco słony i nie należy sosu solić wcześniej (łatwo doprowadzić do niejadalności potrawy). Smacznego !