Tagliatelle carbonara

Tagliatelle carbonara
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
szybkie, proste, syte

Składniki

  • masło, 75 g
  • boczek, 100 g
  • Tagliatelle, 400 g
  • zółtka, 8
  • śmietana kremowa, 6 łyżek
  • parmezan świeżo utarty, 50 g
  • czarny pieprz mielony, 1 mała łyżeczka
  • gałka muszkotałowa, mileona, 1/2 łyżeczki
  • pietruszka posiekana, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Zagotować duży garnek osolonej wody na makaron. Roztopić masło na dużej, głębokiej patelni, dodać boczek i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż boczek będzie złotobrązowy.

  2. Wrzucić makaron do gotującej się wody, wymieszać i gotować, aż będzie al dente. W tym czasie w misce na tyle dużej, by zmieścić makaron, wymieszać żółtka, śmietanę, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i pietruszkę - ( ja zapomniałem :) )

  3. Odcedzić makaron. Zdjąć boczek z ognia i dodać do niego makaron, mieszać szybko z wędliną i masłem.

  4. Dodać makaron do mieszanki z jajkami i dobrze wymieszać. Gorąco boczku, masła i makaronu zagotuje żółtka. Potrawę podawać od razu, inaczej jajka się zetną.

Komentarze do przepisu (3)

taura 30 kwietnia 2011
pychotka
madziak 30 kwietnia 2011
Jak dla mnie nie ma nic lepszego na szybki obiad niż carbonara :)
bajo47 02 marca 2012
Nie ma potrzeby dawać tyle żółtek, wystarczą 3-4.
Składniki
  • masło, 75 g
  • boczek, 100 g
  • Tagliatelle, 400 g
  • zółtka, 8
  • śmietana kremowa, 6 łyżek
  • parmezan świeżo utarty, 50 g
  • czarny pieprz mielony, 1 mała łyżeczka
  • gałka muszkotałowa, mileona, 1/2 łyżeczki
  • pietruszka posiekana, 2 łyżki
Składniki