Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Tagliatelle Carbonara idealne na letnie wieczory.

Składniki

Przygotowanie

  1. 1. Makron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
    Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
    Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
    Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Jajka rozbić , zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
    Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
    Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.

  2. Porady:

    Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce.
    Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte.
    Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny.
    Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.

Składniki
Składniki