Tagliatelle al tonno

Tagliatelle al tonno
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Pyszny makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

Składniki

  • makaron tagliatelle, porcja dla dwóch osób
  • Puszka tuńczyka w oliwie, 1
  • puszka pomidorów, w sezonie mogą być swieże
  • 2-3 fileciki anchois
  • cebula
  • tymianek, natka pietruszki, najlepiej świeże
  • sól, pieprz, do smaku
  • ew. parmezan, do posypania
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać fileciki anchios. Podsmażyć chwilę.

  2. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów razem z zalewą. Doprawić solą , pieprzem, dusić bez przykrycia ok. 10 minut - tak by sos był dosyć gesty.

  3. Dorzucić rozdrobnionego tuńczyka oraz posiekane zioła, dusić dosłownie minutkę.

  4. Makaron ugotować al dente, wrzucić do gorącego sosu, wymieszać.

  5. Można posypać tartym parmezanem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (11)

renka 10 listopada 2010
Smakowicie wygląda i pięknie podane -)
taura 10 listopada 2010
Hmmm, wydaje się smaczne
szynszylka 10 listopada 2010
musi być pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron tagliatelle, porcja dla dwóch osób
  • Puszka tuńczyka w oliwie, 1
  • puszka pomidorów, w sezonie mogą być swieże
  • 2-3 fileciki anchois
  • cebula
  • tymianek, natka pietruszki, najlepiej świeże
  • sól, pieprz, do smaku
  • ew. parmezan, do posypania
  • oliwa z oliwek
Składniki