Tagliatelle aglio e olio - najprostszy makaron świata

Tagliatelle aglio e olio - najprostszy makaron świata
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Najprostszy, najszybszy i (zdaniem moich Dziewczyn) najsmaczniejszy makaron! Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu! A jakie pyszności! Oto wstążki z czosnkiem i oliwą!

Składniki

  • ok. 30 dag makaronu wstążki lub spaghetti - powinien być raczej długi, użyłem tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/3 opakowania rukoli

Przygotowanie

  1. Na gorącą patelnię wlej oliwę, wrzuć obrany i rozgnieciony czosnek.
    Podsmaż go na złoty kolor, ale nie przypal.
    Usmażony czosnek zdejmij z patelni.
    Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu, odcedź i wrzuć na patelnię z oliwą.
    Wymieszaj dokładnie.

  2. Na talerze wyłóż rukolę i pomidorki pokrojone na połówki.
    Skrop delikatnie oliwą.
    Wyłóż makaron i podawaj.
    Możesz posypać świeżo startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (2)

taura 09 kwietnia 2014
Uwielbiam ten makaron. Zawsze go robię, jeśli naprawdę nie mam czasu gotować :)
niva 21 kwietnia 2014
Proste a jakie pyszne! :)
Składniki
  • ok. 30 dag makaronu wstążki lub spaghetti - powinien być raczej długi, użyłem tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/3 opakowania rukoli
Składniki