Tagine z kurczaka z daktylami i miodem

Tagine z kurczaka z daktylami i miodem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
ciekawe połączenie smaków

Składniki

  • udka z kurczaka bez kości, 9
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula, 2
  • czosnek, 4 ząbki
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra mielona, 1łyżeczka
  • imbir mielony, 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona, 1 łyżeczka
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • chilli, 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatałowa, 1/4 łyżeczki
  • bulion z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki
  • woda, 1 szklanka
  • daktyle bez pestek, 1/2 szklanki
  • Miód, 1/4 szklanki
  • migdały zblanszowane i uprażone, 1/2 szklanki
  • kolendra liście, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w paski o szerokości 3 cm, rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu, włożyć kurczaka,smażyć aż się przyrumieni.

  2. W tym samym rondlu rozgrzej pozostała oliwę, dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry, czosnek, przyprawy. Smażyć aż cebula będzie miękka.

  3. Włożyć z powrotem kurczaka do rondla, wlać bulion i wodę. Dusić godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, podgrzewać dalej na wolnym ogniu ok. 30 minut do chwili aż sos lekko zgęstnieje. Dodać pokrojone na pół daktyle, miód i migdały. Posypać świeżymi liśćmi kolendry - jeżeli ktoś je ma :)

Komentarze do przepisu (1)

Kocie 04 maja 2012
Wyszło przepyszne. Polecam!
Składniki
  • udka z kurczaka bez kości, 9
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula, 2
  • czosnek, 4 ząbki
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra mielona, 1łyżeczka
  • imbir mielony, 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona, 1 łyżeczka
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • chilli, 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatałowa, 1/4 łyżeczki
  • bulion z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki
  • woda, 1 szklanka
  • daktyle bez pestek, 1/2 szklanki
  • Miód, 1/4 szklanki
  • migdały zblanszowane i uprażone, 1/2 szklanki
  • kolendra liście, 1 łyżka
Składniki