Tagiatelle z szynką szwarcwaldzką

Tagiatelle z szynką szwarcwaldzką
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: i_lovelife
Szybki w przygotowaniu przepis na makaron, idealna propozycja dania dla dwojga.

Składniki

  • 2 porcje makaronu tagiatelle (ok. 120g)
  • 2 porcje rukoli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 plasterków szynki szwardzwalskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • tarty parmezan lub grana padano

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując ok. 4 łyżki wody z gotowanego makaronu.
    Rukolę i pomidorki opłukać i osuszyć. Następnie przekroić pomidorki na pół i wyłożyć z rukolą na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i krótko podsmażyć na lekkim ogniu aż się zarumieni. Dodać pokrojoną wcześniej na kawałki szynkę szwarcwaldzką i również chwilkę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości.

  2. Garnek z makaronem ponownie ustawić na gazie/płycie grzewczej, dodać wodę z ugotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron , śmietankę i wszystko wymieszać i podgrzać.
    Następnie odstawić garnek z ognia dodać zawartość patelni oraz surowe żółtko. Wszystko wymieszać. Żółtko nie może się ściąć natomiast powinno wtopić się w sos i uzyskać gładką konsystencje.
    Dodać rukolę z pomidorkami wymieszać wszystko i gotowe.
    Danie wykładamy do dwóch głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.

Składniki
  • 2 porcje makaronu tagiatelle (ok. 120g)
  • 2 porcje rukoli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 plasterków szynki szwardzwalskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • tarty parmezan lub grana padano
Składniki