Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne.Jest naprawdę lekko i pysznie!

Składniki

  • 15 dag kosmosy ryżowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni świeży ogórek
  • ½ młodej cukinii
  • ½ papryki słodkiej czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek cienkiego szczypiorku
  • kilka gałązek melisy cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


  1. Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.
    Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.

  2. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy.

    Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 11 czerwca
No właśnie, przepisów jest setki, jak nie tysiące i każdy pyszny ;) Pyszne jedzonko :)
ewka16 11 czerwca
świetne !
KulinarnaChwila 12 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • 15 dag kosmosy ryżowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni świeży ogórek
  • ½ młodej cukinii
  • ½ papryki słodkiej czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek cienkiego szczypiorku
  • kilka gałązek melisy cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki