Ta panierka Was zachwyci, smażony filet z dorsza, palce lizać :-)

Ta panierka Was zachwyci, smażony filet z dorsza, palce lizać :-)
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam smażoną rybę, filet z dorsza w panierce z aromatycznymi przyprawami, chrupiąca, delikatna i niesamowicie smaczna. Polecam serdecznie :-) Smacznego !!! https://youtu.be/x_-s4emXaIo

Składniki

  • Filet z dorsza świeży lub mrożony 1 kg
  • Jajko 3 sztuki.
  • Smietana 12 % 2 łyżki stołowe.
  • Curry 1 łyżeczka.
  • Papryka ostra mielona 1 łyżeczka.
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka.
  • Rozmaryn 1 łyżeczka.
  • Olej do smażenia.
  • Mąka pszenna tortowa 300-400 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Fileta odmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Do większej miski wbijamy 3 jaja, wrzucamy śmietanę, i wszystkie przyprawy, solimy i pieprzymy, całość mieszamy aż marynata osiągnie jednolity kolor, następnie przekładamy do marynaty rybę w kawałkach i delikatnie mieszamy aby ryba pływała w marynacie.
    Rybę w marynacie odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
    Po tym czasie do większej miski wsypujemy mąkę i panierujemy filety, każdy z osobna obsypujemy mąką.
    Rozgrzewamy patelnię z olejem i na bieżąco smażymy rybę z obu stron na złoty kolor, po smażeniu odkładamy kawałki ryby na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe !!!
    Smacznego :-)

Składniki
  • Filet z dorsza świeży lub mrożony 1 kg
  • Jajko 3 sztuki.
  • Smietana 12 % 2 łyżki stołowe.
  • Curry 1 łyżeczka.
  • Papryka ostra mielona 1 łyżeczka.
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka.
  • Rozmaryn 1 łyżeczka.
  • Olej do smażenia.
  • Mąka pszenna tortowa 300-400 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki