Szynka z rękawa

Szynka z rękawa
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszna szynka "leżakująca" dwie doby w solance a następnie pieczona w rękawie w piekarniku. Kanapki z taką szynką smakują naprawdę wybornie:)

Składniki

  • szynka surowa ok. 1,5 kg
  • solanka:
  • woda 1,5 litra
  • sól 3 łyzki z czubkiem
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • czosnek 4 ząbki
  • marynata:
  • olej 6 łyżek
  • curry 1 łyżka z czubkiem
  • harissa /przyprawa/ 2 łyżki z czubkiem
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i pokrojonym w plastry czosnkiem. Studzimy.
    Do wystudzonej solanki wkładamy szynkę /szynka powinna być całkowicie zalana solanką/ i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie doby.
    Następnie szynkę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Olej mieszamy z przyprawami i powstałą marynatą smarujemy mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
    Szynkę przekładamy do rękawa foliowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Pieczemy ok. 20 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80 min.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 18 stycznia 2019
Pysznosci! zalewa, marynata i pieczenie w rekawie, szynka musiala wyjsc bardzo smaczna.
bryssska 18 stycznia 2019
Ostatnio robiłam, była pyszna ;-D
Nevermore 18 stycznia 2019
Ale pychotka, nie ma to, jak domowe wyroby :) Wygląda rewelacyjnie, miodzio :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szynka surowa ok. 1,5 kg
  • solanka:
  • woda 1,5 litra
  • sól 3 łyzki z czubkiem
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • czosnek 4 ząbki
  • marynata:
  • olej 6 łyżek
  • curry 1 łyżka z czubkiem
  • harissa /przyprawa/ 2 łyżki z czubkiem
  • sól 1 łyżeczka
Składniki