Szynka z kapustą kiszoną i kaszą.

Szynka  z  kapustą    kiszoną i     kaszą.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: magelo
Kiedyś jadłam to danie z golonką. Ja postanowiłam zrobić wersję mniej tłustą.Świetnie pasuje do ziemniaczków.

Składniki

  • szynka wieprzowa ok.1 kg
  • kapusta kiszona 70 dag.
  • kasza jęczmienna 0,5szk.
  • cebula 1 szt.
  • liść laurowy +ziele angieskie po 3szt.
  • wegeta 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Szynkę kroję w plastry. Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna płuczę .Do garnka wkładam kapustę i szynkę warstwami . Na wierzchu umieszczam pokrojoną cebulę .Dodaję zielę ,liść i odrobinę wegety.Trzeba uważać żeby nie przesolić.Zalewam wszystko wodą i
    umieszczam na ogniu ,aby powoli się gotowało.

  2. Po około godzinie kiedy mięso zrobi się miękkie wsypuję kaszę. Wszystko dokładnie mieszam ,w razie potrzeby dolewam wody. Gotuję jeszcze 15 minut .Zawsze odstawiam jeszcze na chwilę , aby kasza dobrze przeszła.

Składniki
  • szynka wieprzowa ok.1 kg
  • kapusta kiszona 70 dag.
  • kasza jęczmienna 0,5szk.
  • cebula 1 szt.
  • liść laurowy +ziele angieskie po 3szt.
  • wegeta 1 łyżeczka
Składniki