Szynka w szafranie

Szynka w szafranie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Bardzo aromatyczna propozycja dla tych, którzy gustują w pieczonej wieprzowinie. Polecam!

Składniki

  • szynka wieprzowa 1000 g
  • miód płynny 1 łyżka
  • szafran 1 łyżeczka
  • oliwa 2-3 łyżki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • gotowa mieszanka do wieprzowiny 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Do miski przesypać wszystkie przyprawy, dodać oliwę i miód, i dokładnie wymieszać. Umytą i osuszoną szynkę dokładnie w mięsie "obtoczyć". Mięso najlepiej na 12 godz. schować do lodówki.

  2. Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku przez ok. 90-100 min. od czasu do czasu podlewając mięso. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą zasmażaną.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 16 marca
Rewelacyjny przepis, aż język na brodzie wisi ;) To są właśnie te domowe przepisy, które smakują, tak jak... Czytaj całość »
Rewelacyjny przepis, aż język na brodzie wisi ;) To są właśnie te domowe przepisy, które smakują, tak jak lata temu :) Co teraz ze sklepu jest dobre? No chyba tylko to z tych, w których kiełbas jest za 70 zetów, a szynka za 150, bo takie widuję co parę dni :)

p.s. Nie za dużo tej dobroci na raz? ;) Nie sposób wszystkiego skosztować i ocenić ;)
Składniki
  • szynka wieprzowa 1000 g
  • miód płynny 1 łyżka
  • szafran 1 łyżeczka
  • oliwa 2-3 łyżki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • gotowa mieszanka do wieprzowiny 1/2 łyżeczki
Składniki