Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami to pyszna propozycja na obiad dla rodziny bądź przyjaciół. Robię często tego typu jedzenie jak mam tylko potrzebne składniki. Znika dość szybko, zresztą nie jest to panierowane mięso i nie obciąża żołądka jak panierowany smażony kotlet. Do smażenia używam smalcu, zazwyczaj do mięsa wieprzowego używam tego typu tłuszczu, ten smak i aromat podczas obróbki mięsa jest nie do opisania! Jednak to na czym usmażycie swoje mięso pozostawiam do wyboru Wam. Danie jest pyszne, swoją szyneczkę duście pod przykryciem dotąd aż będzie miękka. Każde mięso jest inne i w innym czasie jak tu podałam może być gotowe do spożycia.
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 102
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 75
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 470
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 102
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 75
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 470
Składniki
Miałam plastry szynki ok. 1 cm grubości. Kawałki szynki nakłułam przyrządem do stekowania.
Na patelni roztopiłam smalec i obsmażyłam na większym ogniu kawałki szynki z jednej i drugiej strony tak aż się zarumieniły. Oprószyłam solą i podlałam wodą, zmniejszyłam ogień pod patelnią. Przykryłam pokrywką i dusiłam mięso ok. 1 godziny.
Po upływie ok. 45 minut dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Dusiłam wszystko jeszcze chwilę. Podlałam śmietanką i wymieszałam. Zdjęłam pokrywkę i redukowałam sos. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, oprószyłam natką pietruszki. To danie podałam z kluskami kładzionymi i sałatką szwedzką.