szynka, soba i warzywa w sosie

szynka, soba i warzywa w sosie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kremisty porowo-pieczarkowy sos. Bukiet zielonych warzyw. Gryczany makaron soba. Szynka pieczona w rozmarynie.

Składniki

  • szynka wieprzowa /upieczona w ziołach, ok. 1 kg/
  • 400 g makaronu gryczanego soba
  • SOS POROWO-PIECZARKOWY 250 g pora /jasna część/
  • 350 g pieczarek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ZIELONE WARZYWA 450 g papryki zielonej
  • 350 g cukinii
  • 240 g groszku konserwowego /zawartość 1 puszki/
  • 450 g fasoli zielonej szparagowej
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • ziarna słonecznika

Przygotowanie

  1. Przygotowuję warzywa.
    Fasolę myję, obieram i gotuję w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzam.
    Paprykę myję, oczyszczam i kroję w słupki. Cukinię myję i kroję w półtalarki. Groszek odcedzam.
    Na dużej patelni prażę słonecznik. Dodaję oliwę i rozgrzewam ją. Podsmażam paprykę – kilka minut.
    Dodaję fasolę, mieszam i podsmażam.
    Dodaję cukinię. Przyprawiam. Smażę kilka minut. Przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję groszek i odstawiam na bok.

  2. Przygotowuję sos.
    Pora oczyszczam i całą jasną część kroję w wąskie krążki.
    Pieczarki czyszczę i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
    Na patelni rozgrzewam oliwę. Wyciskam czosnek. Podsmażam chwilę. Wrzucam pokrojony por. Podsmażam. Zalewam mlekiem i duszę około 10 minut.
    Dodaję pieczarki i duszę kolejne 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
    Jogurt mieszam ze śmietaną. Dodaję kilka łyżek cieczy z patelni z porami i pieczarkami. Mieszam. Przelewam na patelnie i dokładnie łączę. Przekładam wszystko do wysokiego naczynia. Blenduję do uzyskania gładkiej masy.

  3. Podgrzewam warzywa znajdujące się w garnku. Zalewam je sosem i podgrzewam. Na koniec dodaję oberwaną natkę.
    W czajniku zagotowuję wodę. Makaron soba wkładam do wysokiego naczynia. Zalewam wrzątkiem i czekam, aż będzie gotowy – trwa to kilka minut. Odcedzam.
    Nakładam porcję szynki, sosu z warzywami i makaronu. Ozdabiam kleksem jogurtu naturalnego i posypuję podprażonym słonecznikiem.

Składniki
  • szynka wieprzowa /upieczona w ziołach, ok. 1 kg/
  • 400 g makaronu gryczanego soba
  • SOS POROWO-PIECZARKOWY 250 g pora /jasna część/
  • 350 g pieczarek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ZIELONE WARZYWA 450 g papryki zielonej
  • 350 g cukinii
  • 240 g groszku konserwowego /zawartość 1 puszki/
  • 450 g fasoli zielonej szparagowej
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • ziarna słonecznika
Składniki