Szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Szynka pieczona w rękawie. Może być podana na ciepło w wersji obiadowej - z ziemniakami i buraczkami. Równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina do kanapek. Prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna:)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • olej 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżka
  • jałowiec 4 ziarna
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • majeranek 1 łyżka
  • ostra mielona papryka 0,5 łyżeczki
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ziarna jałowca, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy. Do rozgniecionych ziaren dodajemy olej, ocet balsamiczny, wodę i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.

  2. Powstałą marynatą smarujemy dokładnie szynkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do foliowego rękawa wraz z pozostałą w naczyniu marynatą. Staramy się by w rękawie było dużo powietrza - by folia nie przylegała do mięsa.
    Szynkę w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C . Pieczemy ok. 110-120min.

Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 02 maja 2019
Super :-)
Docherro 02 maja 2019
Świetnie wygląda i apetycznie:)
babeczka35 03 maja 2019
Smaczne mięsko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • olej 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżka
  • jałowiec 4 ziarna
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • majeranek 1 łyżka
  • ostra mielona papryka 0,5 łyżeczki
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
Składniki