Szynka pieczona

Przepis dnia 2010-12-16
Szynka pieczona
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

Składniki

Przygotowanie

  1. marynata :3 litry wody zagotować,odstawić,dodać przyprawy (ząbki czosnku przekroić na pół),przestudzić.Do chłodnej marynaty włożyć szynkę i odstawić do lodówki na 4 dni(codziennie obracać szynkę w marynacie)

  2. Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty,osuszyć i natrzeć przyprawami : (wymieszać razem 1 łyżkę kucharka,1 łyżkę majeranku ,1 łyżeczkę przyprawy do mięsa ,1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu)

  3. Włożyć szynkę w rękaw foliowy,zawiązać i upiec w temp.200 stopni około 1 godziny i 20 minut (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby szynka nabrała ładnego koloru)

Komentarze do przepisu (10)

wiola1100 13 grudnia 2010
taka szyneczka to dopiero pychota nie tak jak ze sklepu nafaszerowana chemikaliami
wioleta333 13 grudnia 2010
mniam , mniammmmmm ...
duszka6 13 grudnia 2010
taaa, a peklosól to dopiero naturalny dodatek....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki