Szynka pieczona

Szynka pieczona
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Chillnezka
Pieczenie mięsa w całości ma kilka zalet: można je dowolnie porcjować, podawać z sosami do obiadu, po zastygnięciu kroić jako wędlinę do chleba. Często też nie wymaga dodatkowych wymyślnych czynności, jak sznurowanie- wystarczy tylko wybrać foremny, zwarty kawałek. Doprawić można je dowolnie, nadziać czosnkiem, ziołami, suszonymi owocami. Zależy, jaką kto ma fantazję. Tłuszcz, który się wytapia, jest bardzo aromatyczny i stanowi doskonałą bazę do sosów. Czas na chudą pieczoną szynkę.

Składniki

  • 1 kg- 1,5 kg szynki wieprzowej kulki
  • 1/3 kostki margaryny zwykłej lub mlecznej
  • sól, pieprz, papryka, mieszanka ulubionych przypraw, tymianek- jeśli ktoś lubi

Przygotowanie

  1. Opłukać dokładnie mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć twarde ścięgna, jeśli są.
    Dokładnie natrzeć przygotowanymi przyprawami, dla lepszego efektu można zrobić delikatne nakłucia na całej powierzchni, by wetrzeć lepiej przyprawę.

  2. Żaroodporne naczynie z przykrywką wyłożyć plasterkami margaryny, na tym ułożyć mięso, przykryć i piec 1,5 godziny w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie, jeśli mięso się nie przypiecze od góry, odkryć i zapiekać do uzyskania pożądanego koloru.
    Od czasu do czasu można wyciągać je z piekarnika i polewać tłuszczem, który się wytopi, całą powierzchnię od góry.

  3. Podawać do obiadu pokrojone na 1,5 centymetrowe plastry z dowolnym sosem, np. pieczarkowym.
    Po ostygnięciu wyciągnąć z tłuszczu i traktować jak wędlinę.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 29 stycznia 2018
Ale dziś kusisz smakami, tak się nie godzi przy poniedziałku xD
Chillnezka 30 stycznia 2018
No, właśnie dlatego, że początek tygodnia, warto się przygotować na jego resztę.
Nevermore 30 stycznia 2018
Na dziś też 'coś' apetycznego przygotowałaś? ;)
Robię tygodnik kulinarny, by wykorzystać go w przyszłym... Czytaj całość »
Na dziś też 'coś' apetycznego przygotowałaś? ;)
Robię tygodnik kulinarny, by wykorzystać go w przyszłym miesiącu ;D
Składniki
  • 1 kg- 1,5 kg szynki wieprzowej kulki
  • 1/3 kostki margaryny zwykłej lub mlecznej
  • sól, pieprz, papryka, mieszanka ulubionych przypraw, tymianek- jeśli ktoś lubi
Składniki