szynka duszona w kiszonej kapuście

szynka duszona w kiszonej kapuście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Mięso wg tego przepisu jest bardzo soczyste i rozpływa się w ustach. Niby nic takiego, tylko mięso obłożone kapustą kiszoną - ale efekt końcowy jest na prawdę rewelacyjny! Szynkę śmiało można zastąpić karkówką lub żeberkami. Polecam!

Składniki

  • 1 kg szynki - można zastąpić karkówką lub żeberkami 1 duża cebula 1 kg kapusty kiszonej bulion warzywny lub mięsny
  • 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa, czosnek

Przygotowanie

  1. Szynkę nacinamy tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca, oprószyć przyprawami. Cebulę kroimy w plastry. Między plastry mięsa wkładamy plasterki cebuli. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dno garnka smarujemy lekko olejem. Kapustę odciskamy, jeśli jest za kwaśna, trzeba ją przepłukać, nożna również lekko posiekać, następnie połowę wykładamy na dno garnka. Mięso wyjmujemy z lodówki. Między nacięcia wciskamy część kapusty i całość układamy w garnku na już wyłożonej kapuście. Resztą kapusty przykrywamy mięso aby szynka była nią przykryta ze wszystkich stron. Całość podlewamy bulionem i dusimy około 1-1,5 godziny. Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

magdakos 01 grudnia 2016
Bardzo fajny przepis, konieczni do wypróbowania :)
tasty-and-fit 04 grudnia 2016
polecam! smacznego :)
Alva 05 grudnia 2016
świetny sposób na urozmaicenie obiadu. Wypróbowałam i wyszło rewelacyjne . Mięso - łopatka , też smakuje super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg szynki - można zastąpić karkówką lub żeberkami 1 duża cebula 1 kg kapusty kiszonej bulion warzywny lub mięsny
  • 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa, czosnek
Składniki