Etap 1.
Myjemy szynkę, wycinamy nadmiar tłuszczu, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, szynka ma być obtoczona w cukrze z każdej strony. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Etap 2.
Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do suchej miski, zasypujemy solą, dokładnie obtaczamy z każdej strony, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
Etap 3.
Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie przyprawy mieszamy w osobnej misce, szynkę wrzucamy do suchej miski i zasypujemy ją przyprawami, dokładnie wcieramy w mięso w każdy jej zakamarek.
Na średnią miskę naciągamy pończochę i delikatnie wkładamy szynkę tak aby nie obsypać zbyt dużo przypraw, pończochę zaciągamy na szynkę i mocno wiążemy.
Etap 4.
Szynkę wieszamy na 7 dni w przewiewne i suche miejsce z dala od słońca, temperatura pokojowa, musi być dobra cyrkulacja powietrza.
Po 7 dniach szynka dojrzewająca jest już gotowa aby ją smakować.
Gotowe !!!
Smacznego :-)
Zapraszam do obejrzenia filmu z przepisem.
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej