Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę

Przepis dnia 2020-06-11
Szynka dojrzewająca, prosty sposób na pyszną wędlinę
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam przepis na szynkę dojrzewającą, cały proces jest bardzo łatwy, a efekt wspaniały. wystarczy kilka dni i można delektować się szynką dojrzewającą, którą zrobiliście sami w domu :-) Smacznego !!!

Składniki

  • Szynka surowa ok 1,3 kg.
  • Sól morska 1 szklanka.
  • Cukier 1 szklanka.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Tymianek 1 łyżka stołowa.
  • Kolendra 1 łyżka stołowa.
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Papryka słodka mielona wędzona 1 łyżka stołowa.
  • Pieprz 1 łyżeczka do herbaty.
  • Pończocha skarpetka 1 szt.

Przygotowanie

  1. Etap 1.
    Myjemy szynkę, wycinamy nadmiar tłuszczu, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, szynka ma być obtoczona w cukrze z każdej strony. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

    Etap 2.
    Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do suchej miski, zasypujemy solą, dokładnie obtaczamy z każdej strony, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

    Etap 3.
    Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie przyprawy mieszamy w osobnej misce, szynkę wrzucamy do suchej miski i zasypujemy ją przyprawami, dokładnie wcieramy w mięso w każdy jej zakamarek.
    Na średnią miskę naciągamy pończochę i delikatnie wkładamy szynkę tak aby nie obsypać zbyt dużo przypraw, pończochę zaciągamy na szynkę i mocno wiążemy.

    Etap 4.
    Szynkę wieszamy na 7 dni w przewiewne i suche miejsce z dala od słońca, temperatura pokojowa, musi być dobra cyrkulacja powietrza.

    Po 7 dniach szynka dojrzewająca jest już gotowa aby ją smakować.
    Gotowe !!!
    Smacznego :-)
    Zapraszam do obejrzenia filmu z przepisem.

Komentarze do przepisu (5)

SprytnaChochla 26 maja
Wspaniale wygląda!
Gotujtosam 08 lipca
Dziękuję bardzo, w smaku jest równie wspaniała.
Pozdrawiam serdecznie :-)
kuchmariola63 04 sierpnia
Plasterki nie są od tej wędliny. Kolorem się różnią.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Szynka surowa ok 1,3 kg.
  • Sól morska 1 szklanka.
  • Cukier 1 szklanka.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Tymianek 1 łyżka stołowa.
  • Kolendra 1 łyżka stołowa.
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Papryka słodka mielona wędzona 1 łyżka stołowa.
  • Pieprz 1 łyżeczka do herbaty.
  • Pończocha skarpetka 1 szt.
Składniki