Szynka barbecue

Szynka barbecue
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Okawrosole
Przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu i pozawala zastosować zalegający w domu sos barbecue, który w głównej mierze ma zastosowanie w okresie grillowym, a zimną smętnie stoi zapomniany w lodówce ( przepis autorski)

Składniki

  • szynka wieprzowa pokrojona w kotlety sos barbecue
  • sól olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. mięso umyj, przełóż do naczynia, w którym będzie się marynowało, zalej sosem barbecue, wymaceruj mięso w nim dokładnie, odstaw do lodówki na 24 godziny
    mięso wyjmij z lodówki, rozgrzej olej na patelni i obsmaż na nim mięso z obu stron
    mięso przełóż do garnka i zlej do niego również wszystko co zostało na patelni, zalej wodą nieco powyżej poziomu mięsa i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny
    na końcu gotowania, w kubku wymieszaj jogurt z mąką, a następnie zahartuj tę mieszankę gorącym sosem z garnka, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, dodaj do mięsa, dosyp soli do smaku
    i wszystko razem wymieszaj
    gotowe!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 05 stycznia 2018
Taką szyneczkę, to ja bardzo chętnie :D
Pysznie wygląda na tym talerzu :)
Składniki
  • szynka wieprzowa pokrojona w kotlety sos barbecue
  • sól olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki